Ázsiai hendikep logika

Kicsit hosszabb cikk, de ha átolvasod, teljesen értelmezni tudod egy logika alapján, hogy mit jelent az ázsiai hendikep fogadási típus. Három szintre bontom, úgy lesz igazán érthető. Az első a feles hendikep, második az egész hendikep, a harmadik pedig a negyedes hendikep.

Első körben az ázsiai hendikep fogadás, a csapatok közti gól különbséget számolja. Tehát a hendikepnek az a lényege, hogy hány góllal van több, vagy éppen kevesebb az adott csapatnak, akire fogadsz. Emellett három állása lehet a hendikepnek, az egyik a mínusz, ami elvesz, a másik a plusz, ami hozzáad, a harmadik pedig a nullás, melyből csak egy fogadási lehetőség van.

Képletesen, a mérkőzések állásában fogom levezetni az egészet, megérthetőség kedvéért.

FELES HENDIK

Példa:

Arsenal -0.5

Flamengo +2.5

Man City +0.5

Zalaegerszeg +4.5

Zalaegerszeg +4.5

➡️ Mit jelent, ha a csapat mellett -0.5 hendikep jelzés szerepel?

Akkor a hazai csapattól egy fél gólt elveszünk, tehát a mérkőzés állásának indulása: (hazai) “-0.5 – 0” (vendég).

Ha a végeredmény 0 – 0, akkor a hazai csapat veszteni fog, mert fél góllal kevesebb van neki, mint a vendégnek. A nullánál a -0.5 az kevesebb, és annyi “hátránya” van a fogadásodban a hazai csapatnak. Ha a vendég csapat rúg csak egy gólt, akkor az alap végeredmény 0 – 1, ami a fogadásunk szempontjából már “-0.5 – 1” állást jelenti, tehát már “másfél” góllal kell többet rúgnia a hazai csapatnak, magyarul kettővel. Viszont ha a végeredményben a hazai csapat rúgott egy gólt és a vendég csapat nem, akkor nyertünk, mivel a hazai csapat visszahozta a -0.5 gólos hátrányát és 0.5 góllal több gólja lett..

Akkor is ez a szabály van érvényben, sok gól született a mérkőzésen, mivel a hendikep részéről csak az számít, hogy hány góllal van több, jelen esetben a hazai csapatnak. Itt tehát ugyan úgy veszteni fog a 5 – 5, 5 – 6, de nyerni fog a 6 – 5 végeredmény.

Ha -1.5 valamint -4.5 stb…. fogadást látod, akkor 1.5 gólt vettünk el az adott csapattól, tehát -1.5-nél már kettővel több gólt kell a győzelemhez, -4.5-nél pedig már 5 góllal kell több, a győzelemhez.

➡️ Mi történik, ha a hazai csapat mögé +0.5 kerül?

Akkor a fordítottja, tehát a hazai csapatnak adtunk induláskor egy fél gólos előnyt. Így kezdetben a fogadásunk szempontjából “0.5 – 0” állásról indulunk. Így ha a végeredmény 0 – 0, vagy 1 – 1, akár 10 – 10, akkor is nyerni fogunk, mivel a hazainak van egy plusz “fél gólja”, és így már vezet. Tehát ha a hazai csapat megnyeri, vagy döntetlent játszik, akkor nyertünk, ha a vendég nyer, akkor pedig buktunk.

Ha +1.5 vagy +3.5 stb… jelzést látod, akkor pedig +1.5 gólt, vagy +3.5 gólt adtunk az adott csapatnak induláskor, tehát ha hazai +3.5-nél a mérkőzés során csak a vendég rúg 3 gólt, még akkor is nyerünk, mivel az végeredmény a mi fogadásunk esetében 3.5 – 3 lesz.

Más szóval a -0.5 az egyenlő az adott csapat győzelmével. Megegyezik a sima három esélyes fogadásban a győzelemmel. A +0.5 pedig az adott csapat dupla esély fogadása, ami akkor is nyer, ha döntetlent játszik, csak akkor veszít, ha az ellenfél nyer. Bet365 irodánál érdemes megnézni mind a két lehetőséget, mert nem ritka, hogy 10%-nál is magasabb a szorzó az egyikre.

EGÉSZ HENDIK

Példa:

Man City -1

Galatasaray -5

Corinthians 0

DVSC +3

➡️ Mi történik ha a hazai csapat mögé -1 kerül?

A logika teljesen ugyan az, mint a felesnél, ebben az esetben a hazai csapattól egy egész gólt elveszünk, tehát a mérkőzés a fogadásunk szempontjából “-1 – 0” állással indul, ami azt jelenti, hogy egy góllal több van a vendég csapatnak.

Ha az esemény során csak a hazai csapat rúg egy gólt, akkor az eredmény “1 – 1” lesz a mi fogadásunk esetében, így visszaszerezte a hazai a -1 hátrányt. Ebben az esetben a hazai csapatnak, több és kevesebb gólja sem lesz, tehát nem nyert, de nem is vesztett, a tétet pedig visszakapjuk. Magyarul ha az adott csapatunk mögött egy mínusz jel van és egész szám, akkor a számnál kell legalább eggyel több gólt szereznie, mint a vendég csapatnak, a győzelemhez. Ha ugyan annyi góllal szerzett többet az adott csapat, mint ami a mínusz szám mellett van, akkor a tétet visszakapjuk. Ellenkező esetben veszünk.

➡️ Mi történik, ha a hazai csapat mögé +1 kerül?

Lásd a logikát, akkor adunk neki egy gólt. Így ha a hazai nyer, nyerünk, ha döntetlent játszik nyerünk, de ha a hazai csapat 1 góllal kevesebbet rúg mint a vendég, még akkor is csak visszakapjuk a pénzünket. Ha két góllal rúg kevesebbet, akkor elveszítjük.

Ugyanígy ha az adott csapat mellett +5 van, akkor még ha az ellen csapat 4 góllal többet is rúg, akkor is nyertünk. Ha 5 góllal rúg többet, akkor pedig visszakapjuk a tétet. Ha 6 góllal rúg többet, akkor vesztettünk.

➡️ Mi történik ha 0 kerül az hazai csapat mellé?

Az jelenti, hogy el sem veszünk, de hozzá sem adunk a hazai csapat góljainak számához. Tehát ha eggyel többet rúg a hazai, akkor nyertünk, ha a vendég rúg eggyel többet, akkor vesztettünk. Döntetlen esetén egyik csapatnak sincs több gólja, így a tétet visszakapjuk. Ez a fogadás megegyezik a nincs fogadás döntetlenre, angolul draw no bet fogadással.

NEGYEDES HENDIK

Példa:

CSKA Moszkva -1, -1.5

Chelsea 0,-0.5

Newcastle +2.5,+3

Haladás FC -0.5, -1

A negyedes hendik kettő fogadást tartalmaznak, egy felest, és egy egészet. A fogadás során a tétünk megfeleződik, és az egyik fele egy feles hendire, a másik fele pedig egy egész hendire kerül fogadásra. Mutatok pár példát, tegyük fel hogy az alábbi fogadásokat 1000 Forinttal teszem meg.

-0.5,-1, ami azt jelenti, hogy a tét megfeleződik és feltesz 500 Forintot egy -0.5-ös fogdásra, valamint 500 Forintot egy -1-es fogadásra.

+1,+1.5, melynek jelentése, hogy 500 Forintot feltesz a +1-re és 500 Forintot a +1.5-re.

0,-0.5, mely azt jelenti, hogy 500 Forintot feltesz a 0-ra és 500 Forintot a -0,5-re.

Tehát teljesenugyan azt jelenti, mint amit a fenti feles és egész hendi fogadás, csak kettő fogadást teszek fel fél-fél téttel.

Egy példán levezetve, hazai csapat -1.5,-2:

Itt párhuzamosan két fogadás megy (egy fogadást fogsz látni, de kettővel kell számolni) nevezzük most A+B-nek. A esetben a hazai csapattól elvettünk 1.5 gólt, B esetben pedig 2 gólt vettünk el. Ha a hazai csapat végeredményben 2 góllal rúg többet, akkor az A esetben a fogadásunk szerint “0,5 – 0” lesz az állás, így a hazai csapatunknak fél góllal több lett, tehát nyert. B esetben pedig (ahol 2 gólt vettünk el) “0 – 0” lesz a fogdásunk esetében az eredmény, így a hazai csapatnak se több, se kevesebb gólja nincs, tehát visszakapjuk a tétet. Van egy fél tét nyerő és egy visszakapott fél tétünk, ami összeadódik, és így kapjuk meg a nyereményünket. Ezt nevezzük a sportfogadások konyhanyelvében félig nyert fogadásnak.

Remélem hasznos volt a leírásunk és kicsit jobban átlátod, az ázsiai hendik világát.

Vigyázz, mert élő fogadás esetén több irodában beleszámolódik a fogadás megkötése során az aktuális állás. Erről itt olvashatsz bővebben.